LOADING

Type to search

Itinerari BP

TIP INI MUNGKIN DAPAT MEMBANTU ANDA DALAM PEMBURUAN TIKET FLIGHT

backpackerz May 16, 2018
Share

Okey…based dari pengalaman sendiri serta pengalaman dari member-member yang lain dan dari serba-sedikit pembacaan di internet, mostly boleh je kalau korang nak dapatkan tiket murah untuk korang fly.

TIP DAPATKAN TIKET FLIGHT DENGAN SUPER-DUPER MURAH!

Online booking airplane tickets. 3d

Book Awal!!

Korang kena book fly ticket korang kat least 21 hari lebih awal dari date korang nak terbang. Kalau esok korang dah nak fly, arini baru nak terhegeh-hegeh beli…mau cecah 12 juta ringgit tiket korang tuhhhh…hehehe. Kebanyakan Airlines company dah set system komputer dorang untuk grab seberapa banyak sales yang mungkin. Dalam booking system tu, dah diset kuota-kuota tertentu yang membolehkan korang beli tiket dengan harga yang super murah!

Contohnya, system dah set dari KL ke London, hanya 20 passengers terawal yang dapat booking dengan harga yang murah, lagi 200 passengers dapat harga medium dan standard. Manakala yang balance-balance tu, kompem harga yang mahal sampai tak masuk akal. Pendek kata, system memang akan set harga tiket berdasarkan margin yang dorang nak semasa dorang fly dari satu destinasi ke satu destinasi. Ada paham? Kalau tak paham…susah la nak explain lagi…hehehhe

Book terlalu awal pun xleh jugak sbb nanti korang akan terlepas sales offer dari airlines company. Book terlampau lambat pun, bala jugak…mau ribu-riban harga tiket tu.

Flight3

Selasa & Rabu Terbaikkkkk…

Selasa dan Rabu merupakan salah satu hari yang terbaik untuk korang beli tiket flight. Most of airlines company selalunya akan set system reservation dorang pada hari Selasa 7pm GMT. Ini kerana dorang tahu yang mostly/kebanyakan passengers akan hanya ada masa booked tiket pada hari minggu! Statistic memang terbukti yang most of us hanya akan belek-belek harga tiket mostly pada hari Jumaat, Sabtu or Ahad.

So this airlines company kebanyakannya akan update system reservation dorang pada hari yang paling slowwwww activity passenggers book iaitu pada hari Selasa or Rabu! Yeahhh…ingat tu sedara-sedari sekalian…

Flight4

Fly Day!

Cer korang cuba book tiket untuk fly hari Selasa or Rabu. Kebanyakan dari airlines company memang akan set dua hari ni sebagai ‘less busy day’. System kurang busy dan airport pun selalunya kurang busy pada dua hari ni. Cer try perati…

Jumaat dan Ahad adalah hari yang paling busy samada di Airport ataupun di system reservation tickets! Kebanyakan travellers yang kerjanya travel mengatakan dua hari ni merupakan hari yang paling mahallll untuk terbang! Kecualilah korang dah dapat tiket murah semasa ada jualan discount….kan kann… So, kalau bleh..elakkan book and fly hari Jumaat or Ahad! Tak percaya? Cer gi tengok sendiri kat KLIA1 or KLIA2 masa hari Jumaat or Ahad…penuh bebbb…tu blom kira bangla-bangla yang sama sebokkk baru landed kat Malaysia!Β 

Flight5

International Flight

Most airlines company akan beri Best Deal 11-12 minggu awal untuk penerbangan antarabangsa dorang. Kena rajin check dalam tempoh ni.

Flight7

Buang Cookies!

Ok..yang ni ramai tak tahu. Sila buang Internet Browser Cookies kat computer/laptop/handphone korang sekiranya korang dah pun visit airlines reservation punya web last 30 days before. Sebab system reservation airlines ni, dorang akan andaikan korang dah tengok website tu berulang kali, maka dorang akan set yang korang memang berminat. So system akan set harga tu samaaa je walaupun korang check berulang kali! Harga lagi naik lagi adaaaa kannn?? So guys, amalkan petua delete cookies kat internet browser korang. Tak tahu cara nak delete cookies?? Adesss…sila tanya encik Google.

Flight6

Compare Harga

Jangan malas-malas untuk google harga tiket yang korang nak tu kat pelbagai website lain. Jangan hanya tertumpu kat satu website jerkk. Use travel search engine untuk korang bandingkan harga-harga tiket. Memang korang akan suprise bila dah jumpa ada lagi harga tiket yang murah walaupun dari airlines company yang sama. Gunakan power of search engine okessssss…

Happy Travelling! Muahhhh…

Scroll Up
error: Content is protected !!